Skal du til online jobsamtale?

nov 26, 2020

Du er inviteret til din første virtuelle jobsamtale. GYS! Ved første øjekast grænseoverskridende, angstprovokerende – eller måske bare uvant.

Ikke noget mange har erfaring i. Men læs med her. Vi er nødt til at lære det – nu, med det samme.

Mens corona-restriktionerne har hærget, er det oftere set, at screeningsinterviews eller første runde af rekrutteringssamtaler afvikles online. På Teams, Skype, google meet… mulighederne er mange, situationen den samme: du har én chance til at sælge dig selv og til at shine virtuelt. Bum. Sådan.

Efter den senere tid at have afviklet flere virtuelle interviews end nogensinde før, set mange gode præstationer og drøftet netop disse med ansættende direktører, har jeg samlet mine input. Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken alt for mange gange – du skal bruge dit krudt rigtigt.

Brug det som en slags checkliste eller tag bare dem, du kan bruge.

 

👉🏻Do’s

 • Log på i god tid og vær sikker på, udstyret både er sat rigtigt op OG virker. Check både video og lyd
 • – og kontrollér, at din internetforbindelse er god, så du ikke mister den undervejs. Luk de faner, du ikke bruger – især hvis du er koblet op trådløst.
  Og bed så din familie eller roomies’ne om ikke at trække for meget på det trådløse net under samtalen
 • Vær sikker på at du har ro omkring dig og kan sidde uforstyrret på det tidspunkt, hvor interviewet gennemføres.
  Det indebærer også at slukke for mobilen og notifikationerne om mails der kommer ind mens I har samtalen
 • Check lige at lyset er rigtigt – og vælg den rette afstand fra dig til kameraet
 • Forbered dig, som hvis det var et fysisk interview du skulle deltage i – sæt dig ind i virksomhedens behov og hvordan du kan skabe værdi for dem.
  Og fortæl dem det så om det
 • Sørg for at din computer er i den rette højde – kig på skærmen og se, at du kigger lige i øjnene på den eller dem, du taler til. Ikke oppe fra og ned, heller ikke fra frøperspektiv. Du skal kunne sidde komfortabelt med ret ryg og en god holdning; det signalerer energi og begejstring
 • Vær særligt opmærksom på kommunikationen: lyt ekstra opmærksomt hvis der er forsinkelser på lyd eller billede så du søger at undgå at komme til at svare for hurtigt eller afbryde 
 • Vær bevidst om, at den øjenkontakt, du skal skabe, skal gå via web-kameraet. Det er her, du må kigge ind for at møde blikket hos på personen på skærmen
 • Overvej at sende materiale, du skal præsentere, til arbejdsgiveren inden samtalen. Engang i mellem driller teknikken bare, selv om du kan dele din skærm på de fleste programmer. Det er ærgerligt hvis du satser på guldkornene i en præsentation, du ikke kan gennemføre

👎🏻…and dont’s:

 • Undlad at være afhængig af dine noter. Som interviewer kan jeg godt se eller fornemme, hvis du er optaget af andre ting – også i cyberspace og selv om jeg ikke kan se hele dig
 • Pas på du ikke er for casual klædt – selv om du ikke møder fysisk op på virksomhedens lokation. Heller ikke uden for kameraet:
  det er set før, at man af uforudsete årsager må op at stå eller der sker andet uforudset, som afslører det, du troede, du kunne skjule
 • Check lige at dit Skype-navn ikke er helt skørt. Og det gælder i øvrigt også din mail. Det skal ikke ende på honey, party eller sådan – der må du lige ændre det til noget professionelt. Ja. Really.
Bonus-tips:

I øvrigt: det der med at sikre sig, der ikke er noget, der kan forstyrre dig, det er altså seriøst ment – og det gælder også små børn, kærester og roomies.
Og kæledyr, hverdagsrod og elementer, der bare i det hele taget i en jobsamtalekontekst kan fjerne fokus og virke ikke-professionelt.

Jeg har hørt rekrutteringsfolk berette om katte der pludselig går ind foran computerskærmen, en mand i boxershorts der lige suser forbi i baggrunden – eller bunker af vasketøj i nederste højre hjørne bag ansøgeren.

Væk med det, mens du er på. Vi vil jo gerne have, at din potentielt nye arbejdsgiver er koncentreret om at samtale med dig.

Det vigtigste er at forsøge at undgå at stresse for meget.
Og som én sagde til mig: “Hvis man skal finde en god ting ved det her, så er det vel, at jeg ikke behøver at tænke over, om jeg får givet det rigtige, faste håndtryk”.

 

Kærlig hilsen