Jobsøgers marked

aug 7, 2021

Først corona-nedlukning, hjælpepakker for at holde hånden under virksomheder og kamp for at undgå opsigelser. Så mangel på kvalificerede medarbejdere.
Og der er ikke mange måneder mellem de to scenarier.

Uden at gå i dybden med hvorfor, ligger mange af årsagerne uden for vores kontrolområde. Som ledere har vi bare stadig udfordringen: hva’ hulan gør vi når vi ikke kan få de kompetencer ombord som vi har brug for? Vi gør i hvert fald, hvad vi kan for at holde på dem, vi allerede har. Og motivere dem til at gå ud og fortælle om deres fantastiske arbejdsplads. Der er flere ingredienser: employer branding, re-boarding og trivsel selve rekrutteringen er nogle af dem. Denne går mest på re-boarding og trivsel. Men stay tuned.

Tiltrækning, fastholdelse… – hønen OG ægget!

Vi er nødt til at sætte fokus på at øge jobtilfredsheden hos medarbejderne. For det første er det vigtigt så vi sikrer, at de trives og der er gode forudsætninger for, at de bliver hos os. Vi skal helst ikke have dem til at blive grebet af væk-fra-motivation så de takker ja til den der uforpligtende kop kaffe, som headhunterne tilbyder, når de ringer op. Vi skal passe på de dygtige medarbejdere, vi har i forvejen, så vi ikke øger problemet.

For det andet er medarbejderne på godt og ondt ambassadører for vores virksomhed. Så når de går frit rundt uden for vores matrikel 😉 vil vi da gerne have at de har gode fortællinger at dele. Og det er vel heller ikke noget problem at finde, vel? Hvis de er glade og går rundt med rygsækken fyldt af gode oplevelser fra deres arbejdsplads, så fortæller de om dem. Det gør de til familiemiddage, når de er sammen med vennerne og på sociale medier. Det er både med til at fastholde dem og til at tiltrække mulige nye kolleger.

Vi skal gøre arbejdsglæden synlig.

Trivsel – og re-boarding

Efter at vi er vendt tilbage på arbejdspladsen har vi større mulighed for igen at dække et fundamentalt behov for at mærke gode relationer.

Ledere har en fantastisk chance for at tage initiativ til at genopbygge det gode samvær:

  • arrangér en velkommen-tilbage-fællesspisning
  • læg tid ind i begyndelsen af møderne til small-talk
  • foreslå at man spiser frokost sammen hvis det ikke er normalt prioriteret

Og vær hver dag opmærksom på, at du som leder må gå forrest og vise, hvad der er okay. Dit fokus må være på også at skabe rum for det uformelle, spontane og uforpligtende samvær. Du kan bakke op om andre der gør det og selv tage initiativ til lige at blive stående lidt ved kaffeautomaten for at høre til, hvordan det står til. Spørg ind til dine folk: hvordan er det at komme tilbage, hvad kan vi tage med os fra hjemsendelses-perioden. Hvad har I glædet jer til at komme tilbage til, hvad kommer I til at savne fra tiden med hjemsendelse?

Prøv at være innovative og tænke ud af boksen i forhold til, hvad I kan tage med jer fra lock-down. Nogle medarbejdere ville ønske, de kunne blive ved at gå tur i frokostpausen, nogen var lige kommet ind i en god vane med at lave yoga på stuegulvet om formiddagen. Overfør disse gode vaner ved at initiere gå-ture det første kvarter af frokostpausen og at man mødes til 10 minutters formiddags-kontor-gymnastik for dem, der har lyst.

På den måde viser vi som ledere, at vi også har lært noget af lock-down og at vi er villige til at flytte os.

God arbejdslyst 😊

 

Baggrund: 
Dansk Industri forventer at ledigheden, brutto, for hele 2021 vil ligge 17.000 under niveauet for 2020. Og i 2022 forventes ledigheden at falde med yderligere 14.000.